Lekker bewegen met glucosamine

Lekker bewegen is zó fijn! Zeker op zwoele zomeravonden is het heerlijk om nog een lange strandwandeling te maken. Toch is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Als je pijn hebt in je gewrichten moet je er waarschijnlijk niet aan denken om op dat mulle zand te lopen. Om de pijn in je gewrichten te laten afnemen of zelfs te voorkomen kun je erover denken om glucosamine te gaan slikken. Glucosamine werkt als een soort smeermiddel in je gewrichten waardoor deze langer meegaan en meer aankunnen.

Glucosamine helpt écht!

Door verschillende omstandigheden kan het voorkomen dat je gewrichten niet meer zo soepel zijn als ze waren. Denk hierbij aan het ouder worden, medicijngebruik of aandoeningen in het bewegingsapparaat zoals reuma en fibromyalgie. In veel gevallen zal de fysiotherapeut je aanraden om glucosamine te gaan slikken. Het duurt even, maar je zult zo goed als zeker resultaat ondervinden. Glucosamine wordt normaal gesproken aangemaakt in je lichaam. Je kunt het niet door voeding binnenkrijgen. Het innemen van supplementen wordt daarom in veel gevallen aangeraden.
Glucosamine

Wanneer kun je beter geen glucosamine gebruiken?

Als je bloedverdunners gebruikt kunnen deze supplementen de werking versterken. Neem daarom voor gebruik altijd contact op met je arts. Wanneer je een antibioticakuur hebt kan glucosamine de werking verminderen. Het is dan verstandig om voor de duur van de kuur geen supplementen te nemen. Omdat glucosamine gewonnen wordt uit de schaal van schaaldieren is het met een schaaldierallergie natuurlijk zeer af te raden om dit supplement te gebruiken. Ook tijdens en voor een zwangerschap en tijdens de borstvoeding wordt afgeraden om glucosamine te gebruiken. Er is nog nooit uit onderzoek gebleken dat het niet goed zou gaan, maar dat komt vooral omdat daar nog nooit onderzoek naar is gedaan.

Glucosamine voor sporters

Wanneer je een fanatieke sporter bent, zul je wel herkennen dat soms je hersteltijd best lang is na inspanning. Om deze hersteltijd te versnellen kun je dit supplement nemen en dan aanvullen met hooggedoseerde vitamine C. Je zult snel verbetering merken. Voor sportende kinderen wordt dit supplement afgeraden. Het idee hierachter is dat iemand volgroeid moet zijn om deze supplementen te gebruiken. Volgroeid gaat zowel over de groei van botten, maar ook over de hormonale groei. Ook in dit geval is er, net als bij zwangerschap en borstvoeding, nog geen onderzoek verricht dat garandeert dat gebruik van deze supplementen veilig zou zijn bij kinderen en jeugdigen.